Muizenval

 

Over muizen heb ik me nooit erg druk gemaakt. Vanzelfsprekend dat ze rondscharrelen. Landelijke omgeving, buren met een kippenhok. Hier zou ik ook gaan wonen als ik een muis was.
Ik vertrouw op de huiskat die er wel voor zal zorgen dat het niet uit de hand loopt met de populatie. Maar dat valt tegen. Links en rechts zie ik ze wegschieten. In de schuur stuit ik op aangevreten tuinkussens, overal liggen keuteltjes en ze knagen zelfs op stengels van jonge groenteplantjes.
Tijd voor de Harde Aanpak. Ik koop een set muizenvallen. Kennelijk het instapmodel, twee stuks voor slechts 0,46 euro. Welk verdienmodel ligt hier aan ten grondslag, na aftrek van kosten basismateriaal (hout, ijzerwerk, veer, verpakking), productiekosten in China, transport, tussenhandel, btw-afdracht?
Ik neem poes op schoot voor een functioneringsgesprek. Samen gaan we het doen, peptalk ik richting kat. Ik denk dat ze het begrijpt.
Ik installeer de muizenklem. Drapeer met een mes pindakaas op het plankje. Schijnt nog beter te werken dan het klassieke stukje kaas – en ga op zoek naar een goede locatie voor de val: daar waar ik de meeste muizenpoepjes aantref.
Tussenstand gecoördineerde actie na twee dagen: klem – kat: 3-3. Kat kan komende dagen uitlopen want beide klemmen zijn kapot. Er komen behoorlijke krachten vrij bij het dichtklappen. Toch drie keer geleverd, echter ook twee daverende mishits: muis likt pindakaas op, maar ontsnapt aan guillotine. Slim, maar waarschijnlijk uitstel van executie, morgen ga ik weer naar de winkel.

HMC, In 60 seconden, 26 juli 2019